Vinogradi v Krminu in Neblu

27/07/2013 12:14

Več kot dvajset proizvajalcev, inženirjev in svetovalcev, se je dne 26.julija 2013, v sklopu projekta Interreg VISO, udeležilo prvega obiska poskusnih vinogradov, ki se je začel v Krminu (Italija) in zaključil v Neblu (Slovenija).

Vinogradi v Krminu in Neblu

V dopoldanskem času, je agronom Giovanni Bigot iz podjetja Bigot in Bigot (PP3 - projektni partner) predstavil rezultate, ki so bili doseženi z uporabo različnih strategij uvajanja zaščite pred škodljivci, kot je na primer vinska peronospora, in ki so bile izvedene na sorti merlot z uporabo različnih bakrovih formulacij, s pomočjo odpornih induktorjev in naravnih proizvodov.

Med obiskom v vinogradih v Krminu so gostje imeli priložnost opazovati stopnje pojavnosti in resnosti bolezni na listih in grozdih na različnih parcelah poskusnih vinogradov, in pa raven zaščite, dosežena z različnimi proizvodi. In to ravno na višku sezone, ki je zaradi močnega deževja v maju in juniju in podnebnih razmer, še posebej bila podvržena razvoju škodljivcev in patogenov.

V popoldanskih urah, je profesor Paolo Sivilotti pojasnil eksperimentalne preizkuse, ki jih je opravila Univerzi v Novi Gorici (PP1 - projektni partner) v vinogradih lastnika Čarga v Kožbanjščku, blizu Nebla, enem izmed vinorodnih območij Brd. Obisk se je nadaljeval v poskusnih vinogradih sorte Tokaj, kjer je Univerza v Novi Gorici izvedla razlistanje (defoliacijo) še pred cvetenjem trt, z namenom, da se modulira niz in zmanjša kompaknost grozda Tokaja. 

Profesor Sivilotti je nato vodil ogled po poskusnih parcelah, kjer so izvajajo poskusi namenjeni zmanjšanju vpliva fotosintetsko aktivne svetlobe in spremembam spektra svetlobe na kakovost grozdja. Ti testi so izvedeni s senčenjem in uporabo senčnih in fotoselektivnih mrež, ki tako vplivajo predvsem na stopnjo količine sladkorja in pa na vsebino predhodnikov aromatskih spojin.

Icon Giovanni Bigot med obiskom v Krminu (2.1 MB) Icon Prof. Sivilotti v Neblu (3.2 MB) Icon Ogled vinogradov v Krminu (2.7 MB) Icon Ogled vinogradov v Neblu (3.5 MB) Icon Preizkus defoliacije (9.6 MB) Icon Vinogradi zaščiteni s senčnimi in fotoselektivnimi mrežami (5.2 MB)