Vinogradi v Fossalonu

28/08/2013 12:20

25 vinarjev se je udeležilo drugega vodenega ogleda nasada matičnih rastlin za cepiče zadruge Vivai Cooperativi Rauscedo di Fossalon di Grado (GO- Italija), ki je potekal dne 27. avgusta 2013 od 14.30 pa tja do poznega popoldneva, v okviru projekta VISO.

Vinogradi v Fossalonu

Zbor je bil sklican direktno v poskusnih vinogradih v Fossalon di Grado (Italija), kjer se nahajajo odporne trte, ki sta jih izbrala Univerza v Vidmu (PP2- projektni partner) in pa Inštitut za Aplikativno Genomiko (VP projekta) v okviru skupnega programa za genetsko izboljšanje trt. Iz teh vinogradov so bila v letu 2012 pridelana prva vina, kar je omogočilo, da so se že v letošnjem letu opravile analize in mikrovinifikacije, ki so dokazale, da so ta vina s kakovostnega vidika povsem primerljiva z vini, ki izhajajo iz tradicionalnih kakovostnih in razširjenih vrst. Brž ko bodo te sorte trt vpisane v nacionalno sortno listo in bodo pridobljena dovoljenja za vzgojo na večjih vinogradniških področjih, se bo lahko lahko pričelo z načrtovanim trajnostnim vinogradništvom. Sam teren in kloni, ki so pridobljeni v preizkusnih vinogradih. so pod strogim protokolom fitosanitarnega varstva , z namenom, da bi se maksimizirala proizvodnja zdravih in dobro olesenelih cepičev.

Raziskovalca Gabriele Di Gaspero in Simone Diego Castellarin sta pokazala proizvajalcem poskusno parcelo z odpornimi sortami in razložila program obrambnih strategij, ki se uporabljajo na tem področju v pridelovalni sezoni ter prikazala raven zdravja rastlin in grozdov. Tekom leta 2013, so bile namreč odporne vrste zaščitene pred peronosporo in pepelasto plesnijo z uporabo bakra in žvepla samo trikrat. Ogled laboratorija z germinalno plazmo (ki ima vlogo razmnoževalnih funkcij) odpornih vrst je požel izreden uspeh, kakor tudi preverjanje agronomskih lastnosti vrst in pa pokušanje grozdja.

Ogled se je zaključil z razpravo osredotočeno na tržne možnosti teh novih sort in njihovim potencialom za trajnostno vinogradništvo.

Sledi ogled in naložba fotografij obiska:

Icon Razprava med ogledom (1.5 MB) Icon Preučevanje stopnje zdravja (1.5 MB) Icon Sadike od blizu (109.1 KB) piante madri Rauscedo.jpgMatične rastline Rauscedo 27082013264.jpgZbor v Fossalonu27082013269.jpgPreverjanje med trtami barbatelle_2.jpgSadike in cepiči