VISO sodeluje na dogodku " NordestNight - Noč raziskovalcev "

25/09/2013 10:27

27. septembra, 2013 bo projekt VISO prisoten na prireditvi " NordestNight - Noč raziskovalcev ", ki jo organizira in spodbuja Evropska komisija. Poglaviten namen prireditve je zbližanje znanstvenih ved splošni javnostji.

VISO  sodeluje na dogodku " NordestNight - Noč raziskovalcev "

Dogodek “Noč raziskovalcev” je bil prvič organiziran leta 2005 in se od takrat uspešno odvija vsako leto na četrti petek v septembru v evropskih mestih, ki so bila izbrana na podlagi posebnih znanstvenih projektov, predloženih na pobudo lokalnih univerz in raziskovalnih centrov. Otvoritev letošnje prireditve, ki je namenjena vsem starostnim skupinam in vsem vrstam občinstva, bo ob 17.uri: pod skrbnim vodstvom znanstvenikov, bodo obiskovalci imeli možnost videti raziskovalne infrastrukture, uporabiti najnovejše tehnologije, sodelovati pri poskusih, demonstracijah in simulacijah, in si izmenjati mnenja in ideje skupaj z raziskovalci. Udeležba na vseh dejavnostih je odprtega tipa in je brezplačna. Srečanja, ki bodo potekala na sedežu Univerze v Vidmu (Italija) v nekdanji Blanchinijevi palači v ulici Magreth, se bodo osredotočila na raznolike tematike – od vloge, ki jo ima znanost pri branju rezultatov športnih zmogljivosti pa tja do virtualne resničnosti katere se poslužuje znanost v kuhinji. Na centrali ploščadi pod šotorom pa bodo potekale animacijske dejavnosti in organiziran bo informativni center, ki bo posredoval informacije tematskih poti v stabi. Ena izmed sob bo posvečena 9 projektom Interreg Slovenija-Italija, v katerih so vključeni Oddelek bioloških in medicinskih znanosti (DSMB), Oddelek kmetijskih in okoljskih znanosti ( DISA – partner projekta VISO ) in pa Oddelek za živilstvo Univerze v Vidmu. 

Projekti Interreg spadajo v program čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 in so financirani iz evropskih sredstev za teritorialno sodelovanje (www.ita - slo.eu). Program je odlična priložnost za univerze saj združuje štiri elemente, in sicer raziskave, poučevanje, prenos tehnologije in internacionalizacijo. Raziskovalci, ki sodelujejo v projektih Interreg pa imajo možnost sodelovati z inštitucijami in podjetji na čezmejnem območju in tako " Krepiti privlačnost in konkurenčnost programa”: lahko vzpostavijo nova sodelovanja, povečujejo in/ali si pridobivajo nove veščine, izmenjujejo tehnično in znanstveno znanje s podjetji in/ali javnimi ustanovami. Čeprav so si posamezni projekti na prvi pogled različni, saj tematsko pokrivajo različne stroke od zdravstva do biotske raznovrstnosti, ribogojstva, vzgoje zelišč, je pomembno poudariti, da jih med seboj povezuje skupna rdeča nit, ki se nanaša na odnos okolje - človek, iz katerega izhaja vsaka človekova dejavnost, ki v končni fasi vpliva na zdravje človeka. Rezultat projektnih dejavnosti pa vpliva na samo dobro počutje človeka, ki je še posebej povezano s staranjem prebivalstva v Evropi. Uresničevanje tega cilja pa je možno le z opozarjanjem na racionalno rabo naravnih virov, proizvodnjo kakovostne hrane, z izvajanjem trajnostnega turizma, širjenjem zdravega načina življenja v harmoniji z okoljem.

Za naložitev:

Icon Program dogodka (697.5 KB) Icon Plakat projekta VISO (1.5 MB) Icon Plakat Oddelka DISA (430.0 KB) Icon Projektni plakat Interreg (1.4 MB) Uradna spletna stran dogodka