Zanimiva degustacija eksperimentalnih vin na Dvorcu Lanthieri v Vipavi , Slovenija

18/12/2013 11:35

Triletni projekt VISO, ki ima za cilj okrepitev konkurenčnosti in privlačnosti vinarsko-vinogradniških sistemov in podeželskega čezmejnega turizma s spodbujanjem modela trajnostnega pristopa k vinogradništvu, vključuje med številne dejavnosti, tudi eksperimentalne preizkuse, ki se izvajajo na področjih, kjer se poskuša vzgajati, z uporabo inovativnih tehnik in bioinformatičnih analiz, sorte trt, ki so odporne na glivične bolezni in škodljivce.

Zanimiva degustacija eksperimentalnih vin na Dvorcu Lanthieri v Vipavi , Slovenija

V letu 2013 sta bila tako izvedena dva preizkusa razlistanja (defoliacija), in sicer eden v Furlaniji v Oslavju in drugi v Sloveniji na Pristavu. V italijanskem vinogradu se je preučeval učinek razlistanja na pridelavo in na kvaliteto grozdja vrste Sauvignon v obdobju pred in po cvetenju trte, medtem ko se je v Pristavu ocenjeval tudi učinek osenčenja, izveden s senčenjem in uporabo senčnih in fotoselektivnih mrež, ki naj bi vplivale predvsem na stopnjo količine sladkorja in pa na vsebino predhodnikov aromatskih spojin. 

Med potekom sezone so bili zbrani glavni parametri proizvodnje in bil je monitoriran razvoj dozorevanja grozdja. Med trgatvijo se je grozdje na eksperimentalnih parcelah obiralo posebej z namenom, da se bo potem preučevalo razlike v končni pridelavi s pomočjo strokovnjakov degustatorjev vin.

V sredo 18. decembra 2013 ob 16.00 bomo tako v dvorani za degustacijo Lanthierijevega Dvorca na Glavnem Trgu v Vipavi (Slovenija) okusili ta vina, ki so bila pridelana na preizkusih razlistanja opravljenih v letu 2013.

Degustacija bo predstavil in izvedel prof. Paolo Sivilotti iz Univerze v Novi Gorici, ki je eden od partnerjev v projektu VISO. Degustacije se bodo udeležili ostali projektni partnerji in nekateri strokovnjaki iz vinskega sektorja.

Naloži: 

Icon VISO tiskovno sporočilo 18/12/2013 (228.4 KB) Icon VISO povabilo 18/12/2013 (173.1 KB) _MG_9553.jpgRazlistanje 2013grappoli di sauvignon.jpgGrozdje sauvignon 2013sauvignon microvinifications.jpgMikrovinifikacija sauvignon 2013vendemmia sauvignon.jpgTrgatev sauvignon 2013friulano treatments.jpgGrodje friulančan 2013grappolo di friulano - red nets.jpgGrozdje friulančan z varnostno mrežo 2013