Ciklus predavanj o učinku razlistanja na trto in na samo kakovost grozdja - Dobrovo

14/01/2014 11:50

Dne 14. januarja 2014 ob 13.00, v Vinski Kleti Dobrovo v Goriških Brdah (Slovenija) se bo pričel ciklus predavanj Prof.ja Paolo Sivilottija (Univerza v NoviGorici, Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo) v sodelovanju s Kmetijsko in gozdarsko zbornico Slovenije, Kmetijsko gozdarskim zavodom Nove Gorice (KGZS – Zavod GO).

Ciklus predavanj o učinku razlistanja na trto in na samo kakovost grozdja - Dobrovo

Predavanja so rezultat desetletne raziskave, s katero se nadaljuje projektna tema, ki je bila predstavljena v decembru lanskega leta na degustaciji poskusnih vin v Lanthierijevem Dvorcu v Vipavi (Slovenija). Degustacija je bila namenjena predstavitvi vin, pridelanih na poskusnih terenih Univerze v Novi Gorici in testih, ki so bili opravljeni v letu 2013.

"Rastline proizvajajo presnovne odzive na vodni stres (polifenoli), na svetlobni stres (polifenoli, tioli) in na patogene micro organizme (PR beljakovine), " pravi prof. Sivilotti in nadaljuje: "nekatere agronomske tehnike kot je razlistanje, zmanjšajo prisotnost bolezni, saj izboljšajo mikroklimatske razmere grozdnih jagod." 

Predavanje se bo osredotočilo na učinke tehnik razlistanja v obdobju predcvetenja in po razcvetu trt, in sicer na proizvodnjo in na kakovosti grozdja, in pa na izboljšanje mikroklimatskih razmir grozdov s pomočjo optimizacije agronomskega vodenja vinograda in zaščite le tega. Predstavljeni bodo rezultati poskusov, ki so bili izvedeni od leta 2006 do danes na vinskih sortah: Sivi pinot, Modri pinot, Merlot, Friulano in Sauvignon. 

Predavanje na Dobrovem je del programa poklicnega usposabljanja 2014 pod imenom "Znanje kot ključni element razvoja kmetijstva ", ki ga organizira Kmetijski Gozdarski Zavod Nova Gorica , Oddelek za organizirano kmetijsko svetovanje - Brda .

 Prvega predavanja se je udeležilo 65 proizvajalcev in predstavnikov vinskega sektorja, predvsem iz Slovenskih Brd in pa iz Italije. 

Lahko si naložite:

Icon Povabilo 14012014 (182.7 KB) Icon Seznam udeležencev 14012014 (4.3 MB) Icon Poročilo 14012014 (193.4 KB) lezione.jpgprof. Paolo Sivilotti Življenjepis prof. Paolo Sivilottija-UNI NG