Konzorcij Brda in projekt VISO - skupaj na Dnevih Slovenskega Turizma v Portorožu, Slovenija

10/10/2014 09:17

Od 13. do 15. oktobra 2014 se bodo v Portorožu odvijali Dnevi Slovenskega Turizma 2014, v katere bo vključen tudi 61. Gostinsko – turistični zbor Slovenije, največja stanovska prireditev gostinstva in turizma v slovenskem prostoru.

Konzorcij Brda in projekt VISO -   skupaj na Dnevih Slovenskega Turizma v Portorožu, Slovenija

Prireditev, ki vsako leto privabi preko 4500 obiskovalcev, predstavlja stičišče druženj in merjenj strokovnosti, izvirnosti in perfekcije v izvedbi in okusih. Organizatorji, v sodelovanju s Hoteli Bernardin d.d., so poskrbeli za pahljačo skrbno izbranih vsebin – ne bo se manjkalo strokovnih tekmovanj, komercialnih razstav podjetij iz Slovenije in sosednjih držav in pa družabnih srečanj.

Novost letošnje prireditve so strokovne delavnice in tehnična srečanja, ki se bodo odvijala na velikem odru Smaragdne dvorane kongresnega centra Grand hotela Bernardin 14. in 15.oktobra. Na njih se bodo predstavili priznani slovenski kuharji, barmani, sommelierji, podjetja,ki bodo demonstrirali svoje specifično strokovno znanje, imeli krajšo predstavitev, predavanje ali kaj podobnega.

Ravno v ta kontekst se vključuje tudi Konzorcij Brda , eden izmed slovenskih partnerjev medregionalnega projekta VISO, ki bo sodeloval z razstavnim prostrom (A4) namenjenim malim lokalnim proizvajalcem Brd in čezmejnemu projektu, v katerega je trenutno vključen. Konzorcij Brda je bil ustanovljen leta 2003 z namenom, da spodbuja regionalni trajnostni razvoj regije s promocijo in trženjem izdelkov in storitvami za male lokalne proizvajalce. Zavod za tržnje in promocijo Brd, s sedežem v občini Dobrovo, danes vključuje približno 50 zasebnih vinogradnikov regije in usposablja, spodbuja ter skrbi za razvoj lokalnega vina, hrane in turizma. V letu 2012 se tako vključi, pod vodstvom Inštituta za Aplikativno Genomiko, skupaj z Univerzo v Novi Gorici, Univerzo v Vidmu, podjetjem Bigot & Bigot, Zavodom KGZS - Zavod GO in s Konzorcijem za zaščito porekla vin "Colli Orientali del Friuli in Ramandolo", v triletni projekt VISO, z namenom, da bi tako s skupnimi močmi okrepil konkurenčnost in privlačnost vinarsko-vinogradniških sistemov in podeželskega čezmejnega turizma, s spodbujanjem modela trajnostnega pristopa k vinogradništvu, ki temelji na širjenju in izmenjavi znanja in inovativnih raziskav vseh elementov v verigi vinarstva in vinogradništva. Eden od glavnih ciljev slovenskega Konzorcija pa je ravno izoblikovanje skupne tržne identitete Brd kot regije, ki se opira na dediščino in na stare stoletne tradicije, tako kakor tudi na tipičnost domačih lokalnih izdelkov in pa na visoko kvaliteto proizvajalnih tehnik,ki so prijazne do okolja.
Ni je boljše priložnosti torej, kot da se približate domačim avtohtonim vinom in se naučite, kako izboljšati proizvodnjo z uporabo biotehnologije in izmenjavi znanj, in tako obiščete razatavni prostor Konzorcija Brda v Smaragni dvorani v Portorozu, 14. in 15.oktobra, od 9. do 19.ure. 

Kdor zeli zvedeti več o dogodkuGTZ Slovenije.