Konzorcij Brda in projekt VISO skupaj na videmskem sejmišču GOODEXPO

29/10/2013 11:46

V letu 2013 bo 4. predstavitev bienalnega sejma GOOD, ki si je od leta 2007, prisvojil pomembno vlogo v osrčju Severovzhodne Italije in pa v centralnem delu nove Evrope. Enogastronomični dogodek združuje v padiljonih Sejmišča v Vidmu vse ljubitelje hrane: strokovnjake, ljubitelje, poznavalce ali pa samo radovedneže, ki bodo lahko poskusili, odkrivali skrivnosti najboljših okusov hrane in pijače.

Konzorcij Brda in projekt VISO skupaj na videmskem sejmišču GOODEXPO Icon Tiskovno sporočilo 31/10/2013 (227.3 KB) Icon Povabilo 31/10/2013 (173.4 KB) Icon Presentazione progetto (1.0 MB) Icon Aleš Kristančič, vodja projekta VISO za Konzorcij Brda (7.2 MB) Icon Gabriele Di Gaspero, vodja ekipe vodilnega projektnega partnerja (6.8 MB)

Podjetja, ki bodo letos razstavljala na sejmišču, prihajajo iz mnogih italijanskih regij in nekaterih evropskih držav (Avstrija, Češka, Hrvaška, Nemčija, Romunija, Slovenija) in bodo imela edinstveno priložnost, da predstavijo svoje izdelke s pomočjo petih tematskih poti, ki bodo omogočila obiskovalcem, da odkrijejo izvor, značilnosti in obenem okusijo, degustirajo in kupijo razstavljene izdelke.

Ravno v ta kontekst se vključuje tudi Konzorcij Brda, eden izmed slovenskih partnerjev medregionalnega projekta VISO, ki bo v letošnjem letu sodeloval na sejmu GOOD z razstavnim prostorom namenjenim malim lokalnim proizvajalcem Brd in čezmejnemu  projektu, v katerega je trenutno vključen. Konzorcij Brda je bil ustanovljen leta 2003 z namenom, da spodbuja regionalni trajnostni razvoj regije s  promocijo in trženjem izdelkov in storitvami za male lokalne proizvajalce. Zavod za tržnje in promocijo Brd, s sedežem v občini Dobrovo, danes vključuje približno 50 zasebnih vinogradnikov regije in usposablja, spodbuja ter skrbi za razvoj lokalnega vina, hrane in  turizma. V letu 2012 se tako vključi, pod vodstvom Inštituta za Aplikativno Genomiko, skupaj z Univerzo v Novi Gorici, Univerzo v Vidmu, podjetjem Bigot & Bigot, Zavodom KGZS - Zavod GO  in s Konzorcijem za zaščito porekla vin  "Colli Orientali del Friuli in Ramandolo",  v triletni projekt VISO, z namenom, da bi tako s skupnimi močmi okrepili konkurenčnost in privlačnost vinarsko-vinogradniških sistemov in podeželskega čezmejnega turizma, s spodbujanjem modela trajnostnega pristopa k vinogradništvu, ki temelji na širjenju in izmenjavi znanja in inovativnih raziskav vseh elementov v verigi vinarstva in vinogradništva. Eden od glavnih ciljev slovenskega Konzorcija pa je ravno izoblikovanje skupne tržne identitete Brd kot regije, ki se opira na dediščino in na stare stoletne tradicije, tako kakor tudi na tipičnost domačih lokalnih izdelkov in pa na visoko kvaliteto proizvajalnih tehnik,ki so prijazne do okolja.

Ni je boljše priložnosti torej, kot da se približate domačim avtohtonim vinom in se naučite, kako izboljšati proizvodnjo z uporabo biotehnologije in izmenjavi znanj, in tako obiščete rasztavni prostor Konzorcija Brda na sejmu od 31. oktobra do 3. novembra. Otvoritev bo predvidoma ob 17 uri, 31. oktobra, kjer bosta prisotna tudi Aleš Kristančič, vodja projekta VISO za Konzorcij Brda in pa raziskovalec Gabriele Di  Gaspero, vodja ekipe vodilnega projektnega partnerja.

Kdor želi izvedeti več o sejmu: www.goodexpo.it .

Kdor želi izvedeti več o Konzorciju: www.obcina-brda.si . Za kontakt: Ales Kristancic .