Srečanje in predstavitev sensoričnih analiz vin, ki so bila mikrovinificirana v letu 2013

14/03/2014 12:12

V torek 18. Marca 2014 ob 16.00 se bodo tako izvajale senzorične analize in bomo tako na Oddelku za Živilstvo, Univerza v Vidmu, ulica Sondrio 2/a, 33100 Videm, Italija, okusili vina, ki so bila pridelana in mikrovinificirana v letu 2013.

Srečanje in predstavitev sensoričnih analiz vin, ki so bila  mikrovinificirana v letu 2013

Triletni projekt VISO, ki ima za cilj okrepitev konkurenčnosti in privlačnosti vinarsko-vinogradniških sistemov in podeželskega čezmejnega turizma s spodbujanjem modela trajnostnega pristopa k vinogradništvu, vključuje med številne dejavnosti, tudi eksperimentalne preizkuse, ki se izvajajo na področjih, kjer se poskuša vzgajati, z uporabo inovativnih tehnik in bioinformatičnih analiz, sorte trt, ki so odporne na glivične bolezni in škodljivce.

V letu 2013 so bili tako izvedeni trije preizkusi razlistanja (defoliacija), in sicer dva v Furlaniji v Oslavju in v Pavia di Udine in eden v Sloveniji na Pristavu. V italijanskem vinogradu v Paviji se je preučeval učinek razlistanja na pridelavo in na kvaliteto grozdja vrste Merlot, ki naj bi vplivale predvsem na stopnjo količine sladkorja in pa na vsebino polifenolov.

Med potekom sezone so bili zbrani glavni parametri proizvodnje in bil je monitoriran razvoj dozorevanja grozdja. Med trgatvijo se je grozdje na eksperimentalnih parcelah obiralo posebej z namenom, da se bo potem preučevalo razlike v končni pridelavi s pomočjo strokovnjakov degustatorjev vin.

Senzorično analizo in srečanje bo predstavil in izvedel raziskovalec Jose Carlos Herrera iz Videmske Univerze v sodelovanju s profesorjem Paolo Sivilotti iz Univerze v Novi Gorici, oba projektna partnerja VISO.

Icon Tiskovno sporočilo 11032014 (244.2 KB) Icon Povabilo 18032014 (189.3 KB) Icon Predstavitev prof. Sivilotti (1.1 MB) Icon Predstavitev raziskovalec Herrera (1.6 MB)