KGZS Nova Gorica - Dan odprtih vrat, projektni partner VISO

17/06/2014 09:58

V četrtek 19.junija, da bi proslavi 60-letnico delovanja, KGZS (Kmetijsko Gozdarski Zavod Slovenije - Nova Gorica) odpira vrata pisarn in centrov pridelave in proizvodnje na Primorskem. Pester program, ki vključuje predstavitev številnih projektov, v katerih sodeluje Zavod (AGRIKNOWS, PESCA, SOLUM, LANATURA, ENJOY TOUR, HERITASTE, SIGMA2, WINENET, UELIJE II) vključuje tudi predstavitev projekta VISO.

KGZS Nova Gorica - Dan odprtih vrat, projektni partner VISO

Otovoritev programa se bo pričela v Sadjarskem Centru Bilje, kjer bo, po uvodnih pozdravih partnerjavodja projekta VISO, raziskovalec Gabriele Gaspero, Inštitut za Aplikativno genomiko iz Vidma, predstavil predavanje z naslovom "Nove sorte vinske trte, ki so odporne na peronosporo." Sledile bodo demonstracije kmetijske mehanizacije in predstavitev poskusov ozimnih žit, ki bodo potekale na poljih, medtem ko bosta pokušina sadja in lokalno tipičnih pridelkov ter predstavitev praktičnih prikazov, ki vključujejo različne dejavnosti, od proizvodnje vina pa do uporabe ovčje volne, potekali v samem centru.

Popoldne bo posvečeno vodenim ogledom dobrih kmetijskih praks in projektov. Ob 13.uri, bo organiziran zbor v Ložah, v bližini Vipave (Slovenija), blizu Selekcijskega trsničarskega središča, kjer bo voden ogled poskusnega kolekcijskega vinograda projekta VISO. Ogledali si bomo nove nasade nastali s križanjem odpornih sort.

Obenem, bodo potekali vodeni ogledi sadovnjakov in drevesnice v Sadjarskem Centru Bilje in pa ogledi agroživilskih laboratorijev in genetskega centra na Zavodu v Novi Gorici.

Poskrbljeno bo za simultano prevajanje (italijansko slovenski prevod) pri vseh dejavnosti.

Če želite izvedeti več, si lahko naložite podroben program tukaj:

Icon Program v slovenščini 19/06/2014 (289.5 KB) logo bilje.jpg1_mg_4594_15.jpg__3456x5184_q85_crop.jpgRaziskovalec Gabriele Di Gaspero bilje_clip_image002_0000.jpgSadjarski center Biljebilje loze.pngZemljevid Bilje - Lože